TIMK

Piiskop Platoni mälestusepidamine

Sinod valis seejärel preester Aleksander Pauluse Eesti Apostlik-Õigeusu Kiriku peaks. Hiljem sai ta Tallinna ja kogu Eesti metropoliidi nimetuse. Oma õnnistusrikka valitsemise ajal ei unustanud õnnis metropoliit Aleksander (suri 1953. aastal Stockholmis), tema vaimulikkond, ega rahvas seda, et Eesti Õigeusu Kirik on pühitsetud oma esimese piiskopi verega. Loodi piiskop Platoni orden, mis anti vaimulikele ja ilmalikele õigeusu kiriku ustava tegevuse eest. Ordeni põhiline element on Andrease rist.

Et Tartu veretöö kümnendat aastapäeva tähistada, asetati keldriuksele, kus hukkamine toimus, mälestustahvel pealkirjaga: ANNO MDCCCCXIX BEATOS PRAEDICAMUS EOS QUI TOLERANTES SUNT – „Vaata, me kiidame õndsaks kannatlikke” (Jk 5:1l).

Tallinna Issanda Muutmise Peakiriku õue on püstitatud piiskop Platoni ausammas, tehtud pronksist ja asetatud soome graniidist alusele. XVIII jaanuaril 1931. aastal pandi Issanda Muutmise Peakirikus piiskop Platoni haua ümber sarkofaag, mis oli tehtud Saaremaa marmorist XVII sajandi barokkstiilis. Sarkofaagi peal on pronksist valatud piiskopirõivad, karjasekepp, mitra ja seitsme okkaga okaspärg, mis viitab seitsmele täägihaavale Platoni ihus. Sarkofaagi pühitses metropoliit Aleksander, kes ütles oma jutluses, et piiskop Platon oli kahekordne märter, kannatades õigeusu ja oma isamaa eest.